coronavirus
Het jaar 2020 zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan als het jaar van Corona. Sinds de uitbraak in eind 2019 woekert het virus als een pandemie om zich heen. Dit heeft gevolgen voor de volksgezondheid, de economie en onze persoonlijke vrijheden. Wil jij weten of je ziek bent of bent geweest? Dan kun je je laten testen. Maar welke soorten zijn hierin te onderscheiden? De specialisten van How Are You Diagnotics vertellen je er meer over.

Test of je nu besmet bent

De meest bekende Coronatest is de PCR-test. Deze afkorting staat voor Polymerase Chain Reaction. Hiermee wordt onderzocht of de patiënt op dit moment met het virus besmet is. De symptomen die deze persoon vertoont kunnen uiteenlopen van een niezen tot ernstige ademhalingsproblemen. In deze gevallen wordt er een wattenstaafje in de neus en keel gebracht, waarna er een uitstrijkje wordt genomen. Dit gebeurt vaak op locatie bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De meeste PCR-testen bieden pas na 24 tot 48 uur uitsluitsel. Dit houdt in dat de patiënt tot dit moment in zelf-quarantaine moet blijven. Hij of zij is namelijk een risico. Er zijn echter ook sneltesten in omloop. Deze kunnen al binnen een uur uitsluitsel geven. Ze worden echter uitsluitend gebruikt in noodsituaties. Bijvoorbeeld wanneer een mogelijke patiënt bekend is met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals: hartproblemen of COPD. In dat geval kan er snel gehandeld worden.

Test of je besmet bent geweest

Naast de bekende PCR-test zijn er nu ook CRP-testen op de markt. Ze staan ook wel bekend als zogenoemde “serologische testen”. Door deze bij een patiënt af te nemen kun je achterhalen of hij of zij eerder besmet is geweest met het Covid-virus. Er wordt dan bloed afgenomen, welke wordt onderzocht op antistoffen. Wanneer deze aanwezig zijn, is de geteste persoon eerder blootgesteld aan het virus. Vaak zonder zelf ernstig ziek te zijn geweest. Corona. Het is het gesprek van het jaar. Op het nieuws. Op het werk. Bij vrienden. Je komt er bijna niet onderuit. Wil jij graag weten of je besmet bent (geweest)? Dan kun je twee verschillende testen laten afnemen: de PCR en de CRP. Welke relevant is, is afhankelijk van de situatie: wanneer denk je ziek te zijn geweest? Met deze informatie kan er een geschikte test worden afgenomen.