Wat zouden we meer moeten eten?

Groente & Fruit

We eten in Nederland over het algemeen te veel verzadigd vet, te veel suiker en te veel zout. Teveel vet heeft een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte. Teveel suiker zorgt vaak voor extra vetopslag en een verminderde werking van het immuunsysteem. Teveel zout eten kan ervoor zorgen dat je een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking krijgt.

Wat zouden we moeten eten

Het is belangrijk om voeding binnen te krijgen waar je wat aan hebt. Het is goed om voldoende fruit, groente, vlees, vis en mineralen en vitamines binnen te krijgen. Veel mensen eten te weinig fruit en groente. Mensen grijpen vaak door tijdsgebrek om te koken naar fastfood. Toch zullen we meer op zoek moeten naar de juiste balans. In een tijd waarin werk, studie, vrienden en familie combineren topsport is, moet je zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het belang van groente

Het advies luidt: 250 gram groente per dag. Groenten bevatten veel kalium. Daarnaast verlaagt groente inname het cholesterol en doet het je huid stralen. Groenten zorgen ervoor dat je lichaam tot rust komt. Het is namelijk lang niet zo belastend als vetten en eiwitten voor de lever en de nieren. Als je je groente inname verhoogt naar 1 kilo per dag, hoef je geen supplementen meer aan te schaffen. Veel groenten eten dragen bij aan een lang en gezond leven.

Het belang van fruit

Fruitsoorten bevatten vaak weinig calorie├źn. Fruit bevat veel vezels en de vitamines C,E en B6. Fruit verbetert de stoelgang. Daarnaast levert het gelijk energie omdat de vruchtensuikers gelijk door het lichaam worden opgenomen. Op de lange termijn kan fruit beschermen tegen een aantal chronische ziekten: diabetes type2, hart- en vaataandoeningen, Alzheimer en bepaalde kankers. Postuma levert groente en fruit door heel Nederland.

Te weinig kennis over voeding

Veel mensen hebben te weinig kennis over voeding. Niet voor niets dat ongeveer 50% van de bevolking boven de 18 overgewicht heeft. Wellicht is het beter om op de basisschool de kinderen meer over voeding te leren.