Wat zijn de tekenen van een gameverslaving?

Niet iedereen die videogames speelt is meteen verslaafd. Toch kan het handig zijn om voor jezelf te bepalen of je je gamegedrag onder controle hebt. We hebben voor dit artikel gekeken naar signalen waar je op moet letten die kunnen indiceren dat je een gameverslaving hebt. Het kan nuttig zijn om je situatie te begrijpen. Maar het is altijd belangrijk om ook advies van een professional in te winnen.

Ben jij op zoek naar een professional in gameverslavingen? Kijk dan op de website van Connection-SGGZ.

Dit zijn de punten waar je op kunt letten om een gameverslaving te herkennen

1. Videogames domineren je hele dag

Wanneer je een preoccupatie met videogames hebt denk je aan eerdere spelactiviteiten. Of denk je aan het volgende moment waarop je weer een spel kunt spelen. Gaming wordt de dominante activiteit in het dagelijkse leven.

2. Ontwenningsverschijnselen 

Wanneer videogames weggenomen worden deze symptomen worden meestal beschreven als prikkelbaarheid, angst, verveling, verlangen of verdriet.

3. Tolerantie – de noodzaak om steeds meer tijd te spenderen aan videogames

Dit kan veroorzaakt worden door een motivatie om in-game doelen te behalen. Vaak met een toenemende tijdsinvestering. Je voelt je goed wanneer je een in-game doel haalt, of je angst om dingen te missen wordt verminderd. 

4. Controle verliezen 

Je hebt eerder pogingen gedaan om minder tijd te besteden aan games. Maar die pogingen mislukken.

5. Verlies van interesse 

Je geniet minder van andere hobby’s en entertainment, met als gevolg verlies van interesse hierin. Met uitzondering van videogames.

6. Aanhoudend buitensporig gebruik 

Zelfs wanneer je op de hoogte bent van de negatieve effecten en deze ook ervaart.

7. Liegen over gamegedrag

Tegenover familie, therapeuten of anderen niet eerlijk zijn over het gamen.

8. Videogames gebruiken tegen negatieve gevoelens

Bijvoorbeeld gevoelens van hulpeloosheid, schuldgevoelens, angstgevoelens. 

9. Een belangrijke relatie of je carrière in gevaar gebracht

Door de tijdsinvestering in videogames andere belangrijke zaken verwaarlozen. Zoals een relatie, baan, opleiding of carrièrekansen.  

Als je binnen een periode van 12 maanden vijf (of meer) van de volgende waarschuwingssignalen tegenkomt, kun je een verslaving hebben en is het verstandig om hulp in te schakelen van een professional.

Effecten van verslaving aan videogames

Verslaving aan videogames is een dwangmatige psychische stoornis die ernstige schade in het leven kan veroorzaken. Het is gebruikelijk dat een videogameverslaafde meer dan 10 uur per dag aan gaming besteedt, meestal tot diep in de nacht. Ook leiden veel gameverslaafden aan slaapgebrek. Gameverslaafden zijn vaak humeurig en prikkelbaar, depressief, fysiek agressief en weigeren naar school of werk te gaan vanwege gaming.