Wanneer is werkkleding aftrekbaar en wanneer niet?

Verschillende kosten die door bedrijven moeten worden gemaakt kunnen in principe zonder probleem worden bestempeld als aftrekbare kosten. Ook voor werkkleding geldt uiteraard dat ze gedragen kan worden op de werkvloer. Betekent dit automatisch dat ze ook fiscaal aftrekbaar is? Helaas niet. Vroeger was dit in principe vrij eenvoudig mogelijk, maar inmiddels heeft de belastingdienst daar toch een stokje voor gestoken. Dit heeft ervoor gezorgd dat werkkleding niet zomaar zomaar aftrekbaar is, integendeel. In de praktijk is het zelfs vaak zo dat uitsluitend gespecialiseerde werkkleding zoals bijvoorbeeld een doktersjas daar nog voor in aanmerking komt. Wil jij graag meer te weten komen over de aftrekbaarheid van werkkleding als beroepskost? Lees dan zeker even grondig de informatie op deze pagina! 

  1. Loon in natura

Op het ogenblik dat je niet weet te voldoen aan de opgelegde regels van de belastingdienst zal al snel duidelijk worden dat de werkkleding wordt bestempeld als een loon in natura. Dat is niet interessant omdat er dan sociale premies op verschuldigd zijn. Het is belangrijk om door de belastingdienst opgelegde regels in verband met bedrijfskleding grondig te bekijken en op te volgen. Doe je dat niet? Dan kan dat als gevolg hebben dat je geconfronteerd zal worden met torenhoge boetes. Voor wie twijfelt is er uiteraard heel wat meer informatie terug te vinden op de website van de Nederlandse belastingdienst. 

Welke kledingstukken zijn aftrekbare kosten? 

Laat ons nu eens even kijken naar het soort werkkleding welke wel in aanmerking kan komen als aftrekbare kost. Op dit vlak is de belastingdienst eigenlijk zeer duidelijk. Elk type kledingstuk dat niet alleen op de werkvloer, maar ook privé kan worden gedragen is in principe uitgesloten. De belastingdienst zal het kledingstuk in kwestie dan dus met andere woorden niet bestempelen als bedrijfskleding. Werkkleding zal door de belastingdienst pas als dusdanig worden beschouwd wanneer ze (ten minste) weet te voldoen aan de onderstaande eisen: 

  • Per kledingstuk moet er gebruik worden gemaakt van ten minste één logo. Bij meerdere logo’s moeten deze gecombineerd ten minste 90 vierkante centimeter zijn. 
  • De logo’s die worden aangebracht op de werkkleding dienen over een directe link te beschikken met het bedrijf waarvoor de persoon in kwestie werkt. 
  • De kleding moet aantoonbaar, uitsluitend gedragen worden op de werkvloer. 

Ondanks het feit dat alle bovenstaande punten belangrijk zijn, is het zo dat het in de praktijk in het bijzonder bij het laatste punt fout dreigt te gaan. Heel wat bedrijven staan er namelijk niet bij stil dat hun werknemers de kleding die ze aangereikt hebben gekregen van het bedrijf mee naar huis nemen. Dat is natuurlijk in het merendeel van de gevallen compleet onschuldig, alleen is dat niet hoe de belastingdienst het ziet. Zij gaan er dan immers vanuit dat de kleding ook in private situaties kan worden gedragen waardoor het dus een voordeel in natura wordt. Omwille van deze reden mag werkkleding eigenlijk het bedrijfspand niet verlaten. 

Komt de werkkleding die jij hebt voorzien voor jouw werknemers wel in aanmerking als aftrekbare kost? In dat geval spreekt het voor zich dat dit voor je bedrijf een interessant, extra voordeel met zich meebrengt. Controleer echter wel altijd goed of je met absolute zekerheid weet te voldoen aan de door de belastingdienst vooropgestelde eisen.