Waar kun je als mantelzorger gebruik van maken?

mantelzorger

Je bent jong, voelt je onoverwinnelijk en vrij. Er was een tijd dat jouw oom, vader, moeder, tante, oma of opa dit gevoel ook had. Die tijd is echter voorbij en heeft plaatsgemaakt voor turbulente tijden. Tijden van ziekte, pijn, ouderdom en eenzaamheid zijn aangebroken voor deze persoon. Soms plots, soms met een lange aanlooptijd. Hoe dan ook, deze dierbare heeft zorg nodig. Doordat je als mantelzorger optreedt, is er minder of geen thuiszorg nodig.

Zorghulpmiddelen

Als je optreedt als mantelzorger dan is het belangrijk om de juiste middelen tot je beschikking te hebben. Bij de Zorgoutlet vind je onder andere scootmobielen, rolstoelen, loophulpmiddelen en verpleegbedden. Ook zijn er diverse hulpmiddelen voor in de badkamer. Deze hulpmiddelen kunnen jou als mantelzorger helpen om de zorg beter en gemakkelijker uit te voeren voor je dierbare.

Hoe combineer je jouw werk en mantelzorger zijn?

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om als mantelzorger op te treden. Zeker niet als je een fulltime baan hebt en een gezin thuis hebt zitten. Hoe verdeel je je aandacht? Heb je nog wel tijd over voor jezelf? Er zijn verschillende verlofregelingen waar je gebruik van kunt maken. Ook kan je ervoor kiezen om de zorg te delen met een ander familielid. Zo zijn jullie allebei deels verantwoordelijk voor de zorg van jullie dierbare.

Ben je op jezelf aangewezen als mantelzorger?

Het kan voelen alsof je als mantelzorger volledig aangewezen bent op je hulpbehoevende dierbare. Dit is niet zo! Als je hulp nodig hebt dan kun je terecht bij het Wmo-loket, het steunpunt Mantelzorg en bij casemanager dementie.

Zijn er vergoedingen voor mantelzorgers?

Mantelzorg doe je omdat je er wilt zijn voor je dierbare. Dit doe je niet voor het geld. Toch kan het zijn dat de mantelzorg zoveel van je vraagt, dat je minder moet gaan werken. Dan en in andere gevallen is het mogelijk om een vergoeding aan te vragen. Heeft je kind hele intensieve zorg nodig en wil je deze zorg thuis geven? Dan is het mogelijk om dubbele kinderbijslag aan te vragen.