Snel woonruimte vinden na een scheiding? 4 tips!

woning

Scheidingen, ze zijn tegenwoordig helaas aan de orde van de dag. Liefst één op de drie huwelijken strandt voortijdig. Een emotionele periode is het gevolg, een periode van onzekerheid bovendien. Hoe wordt het geregeld met de kinderen? Wie neemt wat mee? Hoe ziet de toekomst er financieel gezien uit? Waar gaan jullie wonen? Op deze laatste vraag gaan we in deze blog verder in. We geven je vier tips om spoedig aan woonruimte te komen, wanneer je als gevolg van een scheiding niet langer in jullie gezamenlijke huis kunt blijven wonen.

Tip 1: Een urgentieverklaring aanvragen

In sommige gemeenten is het mogelijk een zogeheten urgentieverklaring woningzoekende aan te vragen. Hiermee krijg je voorrang als het gaat om het huren van een sociale huurwoning. Met een urgentieverklaring klop je aan bij de woningcorporatie binnen je gemeente, die dan voor jou op zoek gaat naar woonruimte. Hierbij geldt wel dat je niet kieskeurig kunt zijn; krijg je iets aangeboden, dan moet je het in principe ook accepteren. Anders vervalt je ‘spoedaanvraag’. Overigens is een dergelijke regeling niet meer in iedere gemeente van kracht.

Tip 2: Een vakantiehuisje

Een alternatief zou een vakantiehuisje op de Veluwe kunnen zijn. Dit is doorgaans een tijdelijke oplossing en vergeleken met een huurwoning ook tamelijk duur. Het voordeel is dat er buiten het hoogseizoen om de nodige vakantiewoningen of chaletjes vrij zijn. De kans dat je er eentje vindt voor enkele weken of maanden is dus vrij groot. In de tussentijd kun je je dan beramen op een stabieler plan voor de toekomst. Je bent in ieder geval weg van de spanningen thuis en kunt daardoor rustiger nadenken en zoeken naar een meer permanente oplossing.

Tip 3: Bij familie

Dit is voor velen niet de meest ideale oplossing, maar het is er wel eentje. Moet je op stel en sprong het huis verlaten, dan is tijdelijk aankloppen bij familie een voor de hand liggende optie. Je hebt weliswaar geen plek voor jezelf en zult je mogelijk enigszins opgelaten voelen, maar je bent in ieder geval voorlopig onder de pannen. Daarnaast kun je aan je familie natuurlijk wel een hoop steun hebben en is het misschien juist prettig mensen om je heen te hebben, in plaats van ineens ergens alleen te zitten.

Tip 4: Anti-kraakwoning

De laatste tip is op zoek te gaan naar een anti-kraakwoning. Ook dit is tijdelijk van aard, maar biedt wel meer ruimte en vrijheid dan wonen bij familie of in een vakantiehuisje. Bovendien is anti-kraak wonen vaak spotgoedkoop. Je woont in een pand dat tijdelijk leeg staat, bijvoorbeeld in afwachting van een sloop of renovatie. Vaak is een dergelijke woning per direct beschikbaar: een groot voordeel wanneer je met spoed op zoek moet naar andere woonruimte.