omgaan met burnout
Een burnout kan een heftige invloed op je hebben. Misschien wil je zelfs helemaal niet meer hetzelfde werk doen. Denk jij of denkt je werkgever door je burn out dat je misschien beter op je plek bent in een andere functie? Dan is een outplacement traject misschien wat voor jou. Maar hoe ga je om met een burnout terwijl je nog aan het werk bent? Lees hieronder onze tips voor wat je kan doen als het werk écht niet neergelegd kan worden.

Vind een uitlaat

Een burnout kan ervoor zorgen dat je zoveel stress opbouwt dat het voelt alsof je ontploft als je er niks aan doet. Dit zal natuurlijk niet letterlijk gebeuren, maar door de druk kan je een emotionele uitbarsting op het werk krijgen of iets doen waar je later spijt van krijgt. Geen controle over je emoties hebben op het werk kan je je carrière meer schaden dan je besef van hebt. Voor veel mensen is sporten een goede uitlaat. Maar je uitlaat kan bijvoorbeeld ook het spelen van videogames zijn. Wat het is, verschilt per persoon. Het belangrijkste is dat je ergens je fysieke stress kwijt kan.

Neem een pauze van koffie

En dan bedoelen we niet dat je een koffiepauze moet houden. Stop tijdelijk met het drinken van koffie – en met alle andere cafeïnehoudende dranken. Deal je met stress en de werkdruk door koffie of energiedrank te drinken, dan kan het je binnen de kortste keren gebeuren dat je afhankelijk van je drankje wordt. Hetzelfde kan je gebeuren met andere dingen, zoals sigaretten of zelfs eten. En afhankelijkheid leidt al gauw tot verslaving. Op zijn beurt kan verslaving weer zorgen voor ongezonde gewoontes. Las dus even een pauze van koffie in.

Verander verantwoordelijkheden

Een burnout hoeft niet altijd het gevolg te zijn van veel werk. Het kan ook als oorzaak hebben dat je meerdere maanden met hetzelfde soort werk bezig bent. Je bent bijvoorbeeld al maanden voor dezelfde klant bezig. Een verandering zal je in dat geval veel goed doen. Misschien kun je met een collega een paar verantwoordelijkheden ruilen. Leg het eens aan je baas voor.

Tot slot: neem je burnout serieus. Doe je dit niet dan kan het alleen maar erger worden. Daarmee zijn jij en je werkgever alleen maar slechter af. Je kan daarom ook beter vroeger dan later bij je werkgever aangeven dat je met een burnout te maken hebt.