Motorrijden winter

Je bezit een mooie motor, hebt er kosten van houderschap aan en wil gewoon genieten van het motorrijden, ook in de winter. Dit moet te doen zijn, alleen moet je wel rekening houden met een aantal dingen, waaronder de weersomstandigheden, gladheid en snelheid. Mocht je nog geen goede motorkleding of accessoires hebben voor je motor, dan is het goed om dit voor de winter in te kopen bij een motorzaak. Hierdoor voorkom je problemen en ben je voorbereid. Denk aan thermokleding, goede handschoenen, motorschoenen en winterbanden.

De weersvoorspelling

Houdt de weersvoorspelling in de gaten. Als het flink gevroren heeft en vervolgens het ook nog eens flink gerend heeft, is het niet verstandig om de motor te pakken. Het kan erg glad zijn, en met de snelheid en evenwicht die je met een motor hebt, is dat dus geen goede optie. Het is tenslotte ook erg vervelend om in de regen te rijden op de motor.

Motorkleding

Tijdens de winter is het natuurlijk veel kouder en al helemaal als je op de motor zit. Hierom is het verstandig om je voor te bereiden op de kou door speciale motorkleding te dragen. Denk dan aan een thermokleding welke je onder motorpak doet, warme handschoenen, warme schoenen en een helmmuts. Je voelt vrijwel altijd wind tijdens het motorrijden, maar tijdens de kou is dit erg vervelend en bijna onmogelijk om hier lekker in te kunnen motorrijden. Met goede motorkleding voor de winter beperk je dit zoveel mogelijk en zul je gewoon kunnen motorrijden.

Je motor onderhouden

Kijk goed hoe je motor reageert op de kou. Controleer regelmatig de status van je accu, je banden (profiel, grip en luchtdruk) en je verlichting. Een goed onderhouden motor komt de winter wel door.

Stallen

Wanneer je thuis bent kun je het beste je motor niet buiten laten staan in de kou. Stal je motor in je schuurtje of garage, zodat je geen last hebt van ijs op de motor en problemen met starten. Los van het kunnen rijden wanneer je wil, is het natuurlijk het beste voor je motor om niet te rijden tijdens de winter. Althans, wanneer het sneeuwt. Je wil het liefst je motor ook netjes houden en niet blootstellen aan ijzel en zout. Overigens is het voor jou als motorrijder ook niet geheel fijn, omdat de kans groter is op gladheid en gevaarlijke situaties in het verkeer tijdens een sneeuwval.