Hoe staat het met de milieuvriendelijkheid in de kledingbranche?

sokken

In de kledingbranche onderscheiden merken zoals H&M, Sting, Zara en Only zich door middel van een niet te evenaren prijs-kwaliteitverhouding. Op het gebied van duurzaamheid en milieu kunnen veel bedrijven nog wel een slag slaan. Wat gaat er nu fout? Wat kan er beter? Daarnaast geven we enkele voorbeelden van hoe het ook kan. Ontwikkelingen bij bedrijven en bruikbare tips voor jou, je leest het in dit artikel!

De term fast fashion

Fast fashion. Veel mensen kopen kleding, dragen de kleding een aantal keer en worden alweer geprikkeld om nieuwe kleding te kopen. Tegenwoordig dragen mensen kleding gemiddeld maar 7 (!) keer. Kleding wordt tegenwoordig geconsumeerd, het wordt bijna een wegwerpproduct. Afgedankte kleding wordt tegenwoordig nog maar amper gerecycled. Het overgrote gedeelte wordt verbrand of eindigt op de vuilnisstortplaats.

Verandering is in gang gezet

Steeds meer misstanden in de kledingindustrie komen boven water. Inspecties draaien overuren en zorgen ervoor dat grote kledingmerken geen misbruik maken van mensen en milieu in landen als Bangladesh. Veel mensen willen minder consumeren en minimalistischer proberen te leven. Dit houdt in dat je minder geld uitgeeft aan nieuwe kleding en zuiniger bent op je huidige kleding. Kledingmerken spelen in op deze trend door duurzamere kleding aan te bieden. Daarnaast zorgen ze voor steeds meer inleverpunten voor oude/kapotte kleding.

BambooSocks

De sokken van BambooSocks zijn gemaakt zonder elastiek en zonder teennaad. De stoffen zijn van natuurlijke materialen gemaakt en zijn milieuvriendelijker dan katoen. Neem eens een kijkje op de website van Bamboo Socks!

Biologische kleding

De Amerikaanse journalist Dana Thomas ziet een milieuvriendelijke toekomst voor de kledingbranche voor zich. Ze denkt dat duurzame kleding net als biologisch eten aan populariteit gaat winnen. Ze denkt bijvoorbeeld dat bedrijven weer gaan kiezen voor gekleurde teelt, waardoor het niet meer nodig is om de kleding te verven. Ook zijn veel bedrijven op zoek naar een alternatief voor leer, zoals appelleer.

Minder wassen

De meeste mensen douchen elke dag. Je schone lijf heeft het in principe niet nodig om ook nog eens elke dag of elke 2 dagen een schone broek aan te hebben. In Australiƫ hebben ze dit getest. Het bleek geen probleem om 5 dagen een broek aan te doen zonder deze te wassen. Waarom is dit beter voor het milieu? Tijdens het wassen spoel je miljoenen vezels en verfresten weg met het afvalwater. Het blijkt dat deze resten een belangrijke bron zijn voor de plastic soep.