Hoe ontstaat overwaarde huis precies?

Op het ogenblik dat u eigenaar bent van een woning is het belangrijk om te weten dat u mogelijks kunt rekenen op een extra financieel voordeel. Dat financiële voordeel wordt gevormd door de zogenaamde overwaarde huis. De overwaarde huis vertegenwoordigt het verschil tussen enerzijds de hypotheek en anderzijds de waarde van uw woning. Heeft u er bijvoorbeeld op een zeker ogenblik voor gekozen om een hypotheek af te sluiten voor een bedrag van 250.000 euro, maar is uw huis op dat moment 300.000 euro waard? In dat geval is er sprake van een overwaarde hypotheek van 50.000 euro. Wilt u hier graag meer over te weten komen? Dan bent u daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Hoe komt de overwaarde huis tot stand? 

Veel mensen stellen zich op een zeker ogenblik de vraag op welke manier de overwaarde huis nu precies tot stand kan komen. In de praktijk is dit op verschillende manieren mogelijk. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende drie mogelijkheden: 

  1. Doordat de waarde van de woning toeneemt; 
  2. Door tussentijds extra aflossingen te doen van het krediet; 
  3. Door het huis te kopen met eigen financiële middelen; 
  4. Overwaarde huis door een toegenomen woningwaarde

In eerste instantie kan een overwaarde op je huis dus worden gerealiseerd door een stijging van de waarde van het vastgoed. Deze overwaarde ontstaat uiteraard op het ogenblik dat u de woning heeft gekocht voor een lager bedrag dan ze actueel waard is. Mocht u, uw huis nu dus op de markt willen zetten, dan levert u dat een groter geldbedrag op dan u in eerste instantie heeft betaald.

Overwaarde huis door extra aflossingen 

Op het ogenblik dat u ervoor kiest om extra af te lossen van uw hypotheek spreekt het voor zich dat hierdoor de openstaande schuld zal dalen. U betaalt immers een stuk (extra) van de hypotheek af. De waarde van de woning komt daardoor hoger te liggen dan de hypotheek. Ook in dit geval ontstaat er een bepaalde overwaarde.

Overwaarde woning door eigen inbreng 

De derde mogelijkheid om een bepaalde overwaarde te creëren is door zelf een deel van de koopsom te betalen. Dit resulteert in de praktijk immers logischerwijs altijd in een lagere hypotheek. In een dergelijke situatie overstijgt de waarde van de woning deze van de hypotheek. U beschikt in deze situatie dus eigenlijk reeds over een bepaalde overwaarde van zodra het vastgoed wordt aangekocht. 

Wat kunt u met de gerealiseerde overwaarde doen? 

Is er sprake van een bepaalde overwaarde huis? In dat geval zult u zich natuurlijk vooral de vraag stellen wat u met deze overwaarde precies kunt gaan doen. In de praktijk is het mogelijk om de gerealiseerde overwaarde op verschillende manieren te benutten, namelijk: 

  1. U kunt een verhoging van de bestaande hypotheek realiseren; 
  2. U kunt ervoor kiezen om een extra hypotheek te nemen; 
  3. U kunt uw huis verkopen waardoor de overwaarde echt vrij zal komen; 

Wat u precies met de overwaarde van uw vastgoed gaat doen is uiteraard aan u. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de hypotheekrente over het bedrag van de overwaarde niet fiscaal aftrekbaar is wanneer u er bijvoorbeeld een auto mee gaat kopen of de studie van de kinderen mee gaat betalen. Gaat u de overwaarde gebruiken om verbouwingen aan het vastgoed uit te voeren? Dan is de extra hypotheekrente wel fiscaal aftrekbaar. Voor meer informatie over de overwaarde van uw huis, kunt u bij Levius terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *