Hoe ga je om met rouw

rouw verwerken
Het verliezen van iemand die je lief is kan ervoor zorgen dat je door een zware tijd gaat. Je wilt dan niet denken aan allemaal papierwerk, maar er zijn een hoop dingen die je moet regelen. Een goede uitvaartverzorging zoals dit uitvaarthuis in Wierden kan een hoop van de zorgen op zich nemen, maar kan helaas niet het verdriet wegnemen. In grote lijnen gezien gaat iedereen door dezelfde fasen heen. Het weten van de volgende stappen kan je helpen om het verdriet te verwerken.

Gevoelens toelaten

Alle gevoelens die over je heen komen als je te maken hebt met het verlies van een dierbare kunnen voor verwarring zorgen. Terwijl je je het gevoel hebt dat je gek wordt, is het goed om te weten dat dit gevoel normaal is. De specialisten van uitvaartverzorging zullen je ook vertellen dat er geen juiste manier is om met rouw om te gaan. Je gevoelens zijn van jou en daar zal je jezelf soms aan moeten herinneren

Steun om je heen zoeken

Terwijl je tijdens het rouwproces misschien wel veel het gevoel hebt dat je alleen wilt zijn, is het ook erg belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die je kunnen steunen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Dit kan familie zijn, maar ook vrienden, een priester of een therapeut. De dood van een dierbare kan een groot gat achterlaten, en deze leegte delen met andere mensen, kan het gat (tijdelijk) wat opvullen.

Laat het rouwproces toe

Niemand kan bepalen hoe lang het rouwproces moet duren. Er is dus ook niemand die je kan vertellen hoe lang je diep verdriet zult hebben. in principe ga je door vijf fasen heen bij verlies: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie. Niet iedereen gaat door alle fases heen. En niet iedereen gaat per se in deze volgorde door de fases heen. Het kan ook gebeuren dat je te maken hebt met boosheid, depressie, wanneer nog een keer boosheid waarna acceptatie plaatsvindt.

Omhels het leven

Ondanks al het verdriet waar je doorheen gaat, zal er een tijd komen dat je weer je ‘gewone’ leven gaat leiden. Door de dood van een geliefde te verwerken, zul je op een gegeven moment gaan accepteren dat de dood een onderdeel van het leven is. Tot slot: wees aardig voor jezelf. Het klinkt gek, maar op een dag zul je wakker worden en merken dat de pijn elke dag een beetje minder is.