Hoe ga je duurzamer door het leven?

afvalcontainer

We leven in een tijd dat het klimaat en milieu onder een vergrootglas liggen. Op de klimaattop discusseert men over de klimaat en milieu-issues die de laatste jaren verergerd zijn. Politici luiden de noodklok, terwijl veel burgers denken dat de problemen met betrekking tot milieu en klimaat wel meevallen. Toch is het nodig dat we allemaal in de spiegel kijken. Alle kleine beetjes helpen om deze planeet leefbaarder te maken. Dat begint bij jou. Ben jij bereid om duurzamer door het leven te gaan?

Zero waste huishoudens

Steeds meer huishoudens proberen zo min mogelijk afval te produceren. Daar ligt ook een taak voor de supermarkten en fabrieken. Door producten zo min mogelijk te verpakken is zero waste mogelijk om na te streven voor huishoudens. Gooi je etensresten niet in de afvalcontainer! Het is beter om restjes rijst, fruit en brood te composteren in je tuin in plaats van in de vuilnisbak te gooien. Op de vuilnisbelt verteren deze resten slecht.

Kies voor een herbruikbaar waterflesje en koffiebekertje

Plastic tasjes en bekertjes doen er lang over om afgebroken te worden. Het is natuurlijk beter als supermarkten en winkels hierbij voorop gaan lopen. Het zou beter zijn als zij de plastic tassen uit de productie halen. De bekertjes zijn vaak al wel van papier, wat milieuvriendelijker is natuurlijk. Zelf kun je een herbruikbare beker of fles aanschaffen van bijvoorbeeld bamboe. Op deze manier kun je altijd water of koffie drinken zonder telkens een beker of flesje weg te hoeven gooien.

Vegetarisch of veganistisch beter voor het milieu

In 2019 zijn er meer veganisten en vegetariƫrs dan ooit. De afgelopen jaren is dit aantal flink gestegen? Hoe komt dat? Door de influencers op instagram. Fitgirls en fitboys inspireren mensen om veganistisch of vegetarisch te worden. Ze laten zien hoe je dit op een makkelijke en lekkere manier kunt doen. Minder vlees is duurzamer. Of je nu wel of niet vegan of veganist wilt worden, het is sowieso beter om je eetpatroon te versimpelen. Koop zoveel mogelijk pure en onbewerkte producten.