Geregistreerd partnerschap: waarom wel of niet?

Geregistreerd partnerschap

Het klinkt allesbehalve romantisch, maar toch kiezen velen ervoor: een geregistreerd partnerschap. Waar er om trouwen een sprookjesachtige sfeer hangt, geldt dit voor een geregistreerd partnerschap allerminst. Het woord alleen al… Toch kan het voor veel stellen een uitkomst zijn. Maar wat weet jij eigenlijk van het geregistreerd partnerschap? Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen met een samenlevingscontract en met een huwelijk? Deze en vragen beantwoorden we in deze blog.

Wat houdt een geregistreerd partnerschap in?

Een geregistreerd partnerschap is een formele bevestiging van een relatie tussen twee mensen, net als het huwelijk. Door een geregistreerd partnerschap te beklinken bij de notaris in Meppel worden partners automatisch elkaars erfgenamen. Daarnaast verplichten zij zichzelf elkaar in levensonderhoud te voorzien en krijgen zij automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag over hun (toekomstige) kinderen. Ook mogen zij, indien gewenst, elkaars achternaam aannemen en worden zij fiscaal partners.

In veel gevallen dient het geregistreerd partnerschap als kostenbesparend alternatief voor het huwelijk. Het geven van een (groot) feest is bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld niet gebruikelijk. Men kan daarnaast natuurlijk uit principiële redenen niet willen trouwen – waarom eeuwige trouw beloven als één op de drie huwelijken toch voortijdig strandt?

Wat is het verschil met een huwelijk?

Afgezien van de ceremonie (of eigenlijk het ontbreken daarvan in het geval van een geregistreerd partnerschap) zijn er weinig verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Partners hebben nagenoeg dezelfde rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Kleine verschillen zijn er echter wel. Zo hoeft een scheiding in het geval van een geregistreerd partnerschap niet door de rechter beklonken te worden, zoals bij een huwelijk wel het geval is. Daarnaast wordt een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld niet in alle landen erkend en een huwelijk wel. Wil je het leven delen met een buitenlandse man of vrouw, dan is trouwen vaak toch de beste keuze.

En met een samenlevingscontract?

Het geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract worden nogal eens met elkaar verward. Toch zijn de verschillen aanzienlijk. In de basis kan een samenlevingscontract het best beschouwd worden als het opstapje naar een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Vaak wordt een samenlevingscontract bijvoorbeeld afgesloten wanneer een stel gaat samenwonen, maar een huwelijk nog (lang) niet op de planning staat.

Met een samenlevingscontract speelt men in op onvoorziene situaties, zoals het stuklopen van de relatie of het overlijden van één van beide partners. In het geval van bijvoorbeeld een gedeelde spaarrekening of een koophuis is het dan van belang dat hierover heldere afspraken op papier staan. Gebeurt dit niet, dan maken – in het geval van overlijden – de familieleden van de overledene bijvoorbeeld aanspraak op de bezittingen en niet de partner.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van de diverse samenlevingsvormen. Ga dan eens langs bij een notaris bij jou in de buurt en bespreek de verschillende mogelijkheden.