Een heftruck besturen?

Heftruck

Aan welke verplichtingen moet je voldoen om een heftruck te besturen?Veel mensen denken dat het verplicht is om een heftruckcertificaat te hebben als je een heftruck wilt gaan besturen. Dit is echter niet zo. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat je de heftruck goed kunt besturen. Je moet goed op de hoogte zijn van de gevaren en hoe te handelen. Wel moet je kennis hebben van de heftruck. Bijvoorbeeld welke accu de heftruck nodig heeft. Als je een heftruck gaat besturen, is het altijd verstandig om deze op voorraad te hebben. Provolt is een aanbieder van heftruckaccu’s.

Wat moet je dan kunnen?

Je moet samen met een leidinggevende of instructeur goed oefenen voordat je zelf met de heftruck aan het werk gaat. Wat moet je kunnen als je een heftruck bestuurt? Je moet de heftruck goed kunnen bedienen. Zorg dat je met elkaar afspreekt hoe (snel) je het apparaat bestuurd. Een veilige methode is belangrijk. Ook moet je leren om gevaren te herkennen en om er vervolgens wat aan te doen.

Boete bij onbekwaamheid

De inspectie kan een boete opleggen als medewerkers geen goede werkwijze hanteren of geen specifieke deskundigheid bezitten. Deze boete kan worden uitgedeeld als je onvoldoende bekwaam bent terwijl je wél een certificaat hebt.

Zorg voor goede batterijen in je heftruck

Het is belangrijk dat je heftruck voorzien is van een tractiebatterij. Met tractiebatterijen zorg je voor een goedkope en schone manier van aandrijven. Ook hebben tractiebatterijen een hoog rendement.

Een cursus volgen

Als je veel werkt met een heftruck is het verstandig om een cursus te volgen. Ook als je af en toe een heftruck moet bedienen, is het voor de veiligheid alleen maar beter om een cursus te volgen. Er zijn verschillende cursussen die je kunt volgen. Ze kun je een opfriscursus volgen om je kennis en kunde up to date te houden. Beginners kunnen het beste een basiscursus gaan doen. Als je al wat meer ervaring hebt met een heftruck, maar nog geen certificaat hebt, kun je het beste de Veilig Werken met de heftruck cursus volgen. Al deze cursussen sluit je af met een theorie- en praktijkexamen. Bij een positief resultaat ontvang je een certificaat dat 5 jaar geldig is.