De kosten die komen kijken bij paardrijden

paardrijden

Voor menig meisje (of jongetje) is paardrijden het mooiste dat er bestaat. De nieuwe Anky van Grunsven of Jeroen Dubbeldam worden of het liefst gewoon rondjes rijdt op de manege: vele kinderen dromen ervan. En als ouder gun je je kind natuurlijk de hobby die hij of zij het liefst zou willen beoefenen. Maar een paard… Dat is wel even wat anders dan lid worden van de hockey- of tennisvereniging! Paardrijden is een dure hobby. We zaten daarom voor je op een rijtje met welke kosten je rekening moet houden.

Een paard kopen of huren

Als je zelf een paard wilt aanschaffen, is dit vanzelfsprekend veruit de grootste kostenpost. Afhankelijk van de leeftijd van het paard, de grootte en de ervaring met dressuur betaal je tussen de pakweg 2.000 en 15.000 euro voor een paard. Voor bepaalde raspaarden kunnen deze bedragen nog veel verder oplopen.

Maar om te gaan paardrijden heb je niet per definitie een eigen paard nodig. Je kunt je kind ook paardrijlessen laten volgen bij een manege, waarbij gebruikgemaakt wordt van de daar gestalde paarden. Dit bespaart je een grote, eenmalige investering, maar betekent wel dat je per les (één uurtje) een bedrag betaalt dat veelal tussen de 15 en 25 euro ligt. Dat is nog steeds heel wat meer dan je aan contributie kwijt zou zijn bij een willekeurige sportvereniging.

Het zadel

Een goed passend zadel is essentieel. Naast dat je zelf zo comfortabel mogelijk wilt zitten op het paard, is een goed zadel dat perfect aansluit voornamelijk belangrijk omdat het het paard rugklachten kan besparen. Daarom is het allerminst verstandig om te besparen op de aankoop van een zadel. Er zijn namelijk al zadels in standaardmaten te verkrijgen voor een kleine 100 euro. Hiermee weet je echter zeker dat je het paard op den duur pijn zult gaan doen. Daarom is het altijd verstandiger om wat meer te betalen en een zadel op maat te laten maken.

Ga je voor een springzadel? Of kies je voor een dressuurzadel?

Het stallen

Heb je een eigen paard, dan zijn de grootste bijkomende kosten die voor het stallen en en voeren van het paard. Met name de stalling kan jaarlijks enkele duizenden euro’s kosten, als je – zoals waarschijnlijk het geval is – geen manege bij huis hebt. Om de kosten te drukken kun je kiezen voor een stal bij jou in de buurt en bijvoorbeeld eens per week de stallen uit te mesten. Hier moet je dan natuurlijk wel de tijd voor hebben.