Collega flauwgevallen: wat moet je doen?

BHV cursus

Flauwvallen: het kan de beste overkomen op de meest vreemde momenten en op de meest onverwachte plekken. Ook op het werk is het goed mogelijk dat je te maken krijgt met iemand die flauwvalt. Hoe moet je dan handelen? Als je niet toevallig een EHBO- of bhv-cursus gevolgd hebt is dit een vraag die je jezelf ongetwijfeld zult stellen. Daarom geven we je in deze blog meer inzicht over wat flauwvallen inhoudt, hoe het valt te voorkomen en hoe je moet optreden wanneer het bij iemand gebeurt.

Wat is flauwvallen?

Bij flauwvallen hebben we allemaal wel een beeld. Iemand voelt zich plotseling niet goed en gaat tegen de vlakte. Maar hoe komt dit eigenlijk? Wel, eigenlijk is flauwvallen een beschermingsreactie van het lichaam. Flauwvallen gebeurt namelijk wanneer je plotseling te maken krijgt met een sterke daling van de bloeddruk. Hierdoor krijgen je hersenen te weinig zuurstof, waarop het lichaam reageert. Je verliest kort het bewustzijn, waarna je omvalt. Doordat je ‘plat’ gaat, krijgt het bloed weer de mogelijkheid om naar je hoofd te stromen en kom je doorgaans gauw weer bij.

Hoe kun je flauwvallen voorkomen?

In sommige gevallen is flauwvallen simpelweg niet te voorkomen, omdat je het niet ziet aankomen. Er zijn mensen die hier nu eenmaal erg gevoelig voor zijn en bij wie het dus regelmatig gebeurt. In andere gevallen zijn er echter symptomen die op een aankomende flauwte wijzen. Wanneer iemand bijvoorbeeld aangeeft plotseling duizelig te worden, het warm te krijgen en te gaan zweten, vlekken voor de ogen krijgt of tintelende vingertoppen ervaart, kan dit een teken zijn.

Het best kun je diegene dan helpen om alvast te gaan liggen. Het kan dat het bloed dan meteen weer omhoog stroomt, waarmee je als ware de reactie van het lichaam overbodig maakt en het flauwvallen dus voorkomt. Mocht iemand alsnog het bewustzijn verliezen, dan volgt in ieder geval geen klap meer op de grond.

Hoe moet je handelen bij flauwvallen?

In veel gevallen is professionele hulp niet nodig wanneer iemand is flauwgevallen. Als je weet wat je moet doen, kun je zelf ook prima te hulp schieten. Het belangrijkst is om de ademhaling te controleren, om uit te sluiten dat er niet iets anders aan de hand is. Wanneer het slachtoffer op de grond ligt, probeer je hem/haar in de stabiele zijligging te leggen, totdat de persoon weer bijkomt. Normaliter gebeurt dit binnen korte tijd.

Wanneer het slachtoffer weer is bijgekomen, is het van belang hem/haar gerust te stellen en vooral te vragen nog zeker een minuut of tien te blijven liggen. Hierna kan het slachtoffer rustig opstaan en ergens gaan zitten. Laat het slachtoffer wat drinken en controleer of hij/zij zelf een glas, zonder te trillen, naar de mond kan brengen. Trilt het slachtoffer nog wel? Wacht dan nog even met laten drinken, omdat het slachtoffer zich anders kan verslikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *