Besparen op je vaste lasten? 5 tips!

besparen op vaste lasten

Het leven van Jan Modaal is duur. Ondanks de aantrekkende economie en de prachtige cijfers die de laatste jaren op Prinsjesdag gepresenteerd worden, merken we in onze portemonnee nog maar weinig van de economische voorspoed. De kosten voor onze vaste lasten rijzen de pan uit. Hoog tijd om hier iets aan te doen! We geven je 5 tips om je vaste maandelijks uitgaven binnen de perken te houden, zodat je geld overhoudt voor leuke dingen!

Tip 1 – Doe alle boodschappen in één keer

Boodschappen vormen een flink gedeelte van de maandelijkse uitgaven, maar zijn gelukkig variabel. Dat wil zeggen: je bepaalt – tot op bepaalde hoogte – zelf hoeveel je eraan kwijt bent. Een gemiddeld gezin met twee kinderen is maandelijks bijvoorbeeld zo’n €450,- kwijt aan de boodschappen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat iederéén dit bedrag per maand betaalt. Het ene gezin zit er flink boven, het andere is juist een stuk minder kwijt.

Een goede manier om op de boodschappenkosten te besparen, is door alle boodschappen in één keer te doen én een lijstje te maken. Kies één vaste dag om boodschappen voor de hele week te doen en bepaal vooraf wat je precies nodig hebt. Zo laat je je niet verleiden tot het doen van impulsaankopen!

Tip 2 – Vergelijk verzekeringen

Waar ook de nodige winst te behalen valt is op het gebied van verzekeringspremies. Denk bijvoorbeeld eens aan de zorgverzekering: neem jij elk jaar de moeite om te kijken of je huidige verzekering nog steeds de voordeligste is? Eens per jaar de tijd nemen om al je verzekeringen te vergelijken en te kijken of het goedkoper kan, kan je op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen!

Tip 3 – Inventariseer je abonnementen en lidmaatschappen

Dit is er eentje die in ieder lijstje voorbijkomt en die je in tv-programma’s als Een dubbeltje op zijn kant bijvoorbeeld ook vaak ziet. Toch willen we ‘m nog even noemen: stel voor jezelf een lijst op met abonnementen, vaste donaties, lidmaatschappen en dergelijke. Ga na in hoeverre ze je het geld nog steeds waar zijn en zeg de abonnementen op waarvan je de echte meerwaarde niet meer inziet.

Tip 4 – Een auto wanneer je ‘m nodig hebt

Dan is er nog de auto: op diverse vlakken een maandelijkse kostenpost. Je betaalt wegenbelasting, verzekeringspremie, afschrijving en onderhoud. En dat zelfs wanneer de auto alleen maar stilstaat. Een deelauto kan daarom een erg goede optie zijn. Via een app kunnen jij en je buren, die van dezelfde dienst gebruikmaken, een auto reserveren die in de wijk klaarstaat. Je betaalt hierdoor alleen voor het daadwerkelijke gebruik van de auto!

Tip 5 – Tijdig tanken binnen de bebouwde kom

Als we het dan toch over autokosten hebben: de benzine kan ook een flinke hap uit je portemonnee nemen, zeker wanneer je veel kilometers maakt. Een tip is dan ook om niet te wachten tot de tank bijna helemaal leeg is, maar bijvoorbeeld bij een voor een kwart gevulde tank alvast bij te tanken, bij een pompstation binnen de bebouwde kom. Zo voorkom je dat je genoodzaakt wordt om langs de snelweg te tanken, waar de literprijzen zomaar tien tot vijftien cent hoger kunnen liggen!