Uitvaart Assen

Na een overlijden moet er veel geregeld worden. Een begrafenis, verzekeringen, financiën en meer. Hoewel het een moeilijke periode is, is het wel belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Eventuele kosten kunnen anders hoog oplopen. Onderstaande checklist vertelt jou precies waar je aan moet denken.

1. Meld het overlijden en regel de uitvaart

Een overlijden moet altijd gemeld worden bij de gemeente. Ook moet de begrafenis of crematie een paar dagen na het overlijden geregeld zijn. Hier kun je een uitvaartondernemer voor inschakelen. Deze doet in de meeste gevallen ook de aangifte van het overlijden bij de gemeente. Vervolgens ontvang je een akte van overlijden. Deze is nodig voor het informeren van instanties.

2. Informeer of de overledene een uitvaartverzekering heeft

Een gemiddelde begrafenis kost al gauw tussen de 7.000 en 10.000 euro. Het is daarom verstandig om te controleren of er een uitvaartverzekering is afgesloten. Wanneer dit niet het geval is, zal het betaald moeten worden van de rekening van de overledene. Wanneer hier niet genoeg geld voor is, zal je als erfgenamen moeten bijspringen.

3. Ga na of er levensverzekeringen zijn

Wanneer er een levensverzekering is afgesloten, kan je als nabestaande de hypotheekschuld (gedeeltelijk) aflossen met het bedrag dat wordt uitgekeerd.

4. Neem contact op met de hypotheekverstrekker in geval van eigen woning

Een hypotheek blijft na het overlijden natuurlijk doorlopen. Erfgenamen zijn in dit geval aansprakelijk. Als het huis op naam staat van een partner of iemand anders die in het huis blijft wonen, dan beoordeelt de bank of hij of zij in staat is om de maandlasten te betalen. Als je het huis wil verkopen, dan ben je als nabestaande verantwoordelijk voor alle kosten totdat het huis verkocht is.

5. Informeer verzekeraars en andere instanties

Het is erg belangrijk om alle zaken met instanties af te handelen. Maak een afspraak met de bank zodat je kan bespreken hoe het allemaal verder gaat. De belastingdienst wordt automatisch op de hoogte gesteld van het overlijden, maar het is van belang om eventuele aanslagen stop te zetten. Ook verenigingen, donateurschap, verzekeringsmaatschappijen en alle andere bedrijven waar lidmaatschappen lopen dienen op de hoogte gebracht te worden. Heb je binnenkort een uitvaart in assen, een uitvaart in Steenwijk of een uitvaart in Meppel te verzorgen? Uitvaartverzorging Kiers staat dag en nacht voor je klaar!